Skillet Strawberry Shortcake Recipe

This skillet-baked strawberry shortcake saves time and reduces the mess compared to traditional shortcake. Instead of kneading dough on the countertop, rolling, and cutting individual pieces, you'll bake a large cake-like cookie in a skillet, adorned with macerated strawberries and fresh cream. A perfect choice to welcome sunny days.

Ingredients:

  • Shortcake:

3 cups all-purpose flour

½ cup white sugar

1 tablespoon baking powder

1 teaspoon salt

1 cup cold butter

1 large egg yolk

1 teaspoon vanilla extract

12 tablespoons cold unsalted butter, cut into cubes

½ cup sliced ​​strawberries

  • Strawberry Topping:

4 cups ripe strawberries, peeled and cut into quarters

2 tablespoons white sugar

1 medium lemon, thinly grated 

  • Whipped Cream:

1 cup heavy whipping cream

1 tablespoon white sugar, or more depending on taste

¼ teaspoon vanilla extract

Instructions:

  1. Preheat oven to 400 degrees F (200 degrees C). Lightly grease a 10-inch cast iron skillet; Line the bottom with parchment paper.
  2. Mix flour, sugar, baking powder, and shortcake salt in a large mixing bowl. Whisk the buttermilk, egg yolks, and vanilla together in a glass measuring cup until combined; set aside.
  3. Spread the butter pieces over the flour mixture and beat well. Make a well in the center of the flour mixture. Pour the buttermilk mixture into the middle. Continue using a rubber spatula or flour mixer to mix the buttermilk mixture to form a moist dough.
  4. Transfer batter to prepared pan. Spread and smooth the surface of the dough to distribute it evenly in the pan. Gently press the sliced ​​strawberries against the surface.
  5. Bake in the preheated oven until golden brown and bake for 25 to 30 minutes. Let rest for 10 minutes.
  6. To prepare the topping, stir together halved strawberries, sugar, and lemon zest in a medium mixing bowl.
  7. To prepare whipped cream, combine whipped cream, sugar and vanilla in a chilled mixing bowl. Using a mixer or electric mixer, beat at medium speed until soft peaks form.
  8. Drizzle strawberries and juice over pastry. Serve with fresh cream.


Perfetto wishes you success with the Skillet Strawberry Shortcake Recipe!

13 tháng 6, 2025
Sự kiện ra mắt đại lý mới tại khu vực Vũng Tàu
3 tháng 6, 2025
Thanh lọc cơ thể, bổ sung vitamin
3 tháng 6, 2025
Có thể kèm với cơm trắng, salad tươi và chấm cùng mayonnaise, tương ớt...
3 tháng 6, 2025
Biến tấu menu với các loại bột khác như bột cacao, bột sữa, bột matcha,...
3 tháng 6, 2025
Pha đồ uống có sữa hoàn toàn tự động trên máy Minibar
3 tháng 6, 2025
Cách pha cà phê espresso và điều chỉnh thông số chiết xuất.
2 tháng 6, 2025
Đảm bảo an toàn cho thiết bị và kéo dài tuổi thọ sử dụng.
2 tháng 6, 2025
Khi mới khởi động máy lần đầu, bạn cần thực hiện một số bước cài đặt đơn giản.
2 tháng 6, 2025
Hướng dẫn từng bước để châm nước vào bình chứa của máy một cách thủ công.
2 tháng 6, 2025
Thao tác đúng cách dù bạn sử dụng hạt cà phê nguyên chất hay cà phê đã xay sẵn.
More posts